Orthodontie bij kinderen is interessant

Orthodontie bij kinderen is aan te raden

Het is interessant om kinderen jonger dan 7 jaar een orthodontische screening te laten ondergaan. Dit omdat de volwassen tanden dan gewoonlijk reeds aangelegd zijn. Er kan dan bepaald worden of een vroege behandeling gewenst is, een latere behandeling ingepland kan worden, of problemen kunnen vermeden worden zonder beugel. Op welke leeftijd exact met behandeling van orthodontie bij kinderen begonnen wordt, varieert per concreet geval en is afhankelijk van de te behandelen afwijking. 

Wie op zoek is naar Orthodontie in Diksmuide is bij Luc Deknudt aan het juiste adres. Je kan er terecht voor onder andere orthodontie bij kinderen, een beugel voor volwassenen, een slotjesbeugel en facings. Neem snel contact op voor al uw vragen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 0495 87 37 37  of via het contactformulier op onze website.

De voordelen van orthodontie bij kinderen

Kiezen voor vroege orthodontie voor kinderen kan verschillende voordelen bieden. Het is bedoeld om een verkeerde beet te voorkomen, en om met kleine aanpassingen grotere ingrepen later te vermijden. Zo kan vermeden worden dat snijtanden verloren gaan wegens val, kaken verkeerd groeien, tanden niet in de juiste positie staan in de tandenboog, duimzuigen negatieve gevolgen veroorzaken, slik- en spraakproblemen ontstaan, op latere leeftijd ingrijpende behandelingen moeten plaatsvinden of een risico komt op ingesloten tanden. Een andere reden om te kiezen voor orthodontie bij kinderen is het verbeteren van de mondgezondheid. Zo komen tanden beter te staan en wordt het dus ook eenvoudiger om ze te poetsen. Zo kan tandbederf en tandvleesontsteking beter bestreden worden. Met orthodontie voor kinderen kan een stralende en zekere glimlach voor het leven gecreëerd worden.

Nood aan orthodontie bij kinderen

Sommige symptomen kunnen wijzen op orthodontische problemen zoals een afwijking op het verlies van melktanden, moeilijk kauwen, mondademen, duimzuigen, vingerzuigen, plaats tekort, asymmetrische sluiten of bewegen van de kaken, bijten op de wang, te grote ruimtes tussen de tanden. Soms moeten melktanden verwijderd worden wanneer ze te nauw tegen elkaar staan. Zo krijgen nieuwe volwassen tanden de nodige plaats om door te breken. Om verdere orthodontie bij kinderen te beperken is het onder andere aan te raden hen het duimzuigen af te leren een jaar voor het verliezen van de melksnijtanden.

De prijs voor orthodontie bij kinderen

De kosten voor een orthodontische behandeling kunnen oplopen onder andere omdat een behandeling een lange looptijd van jaren kent. De orthodontische behandeling van een kind is meestal meeverzekerd met de verzekering van de ouders. De prijzen en voorwaarden kunnen behoorlijk verschillen per verzekering. Er bestaan ook aparte regelingen voor vroege orthodontische behandelingen. Deze gebeuren bij kinderen jonger dan 9 en vinden plaats alvorens een gewone klassieke orthodontische behandeling start. Voor kinderen tussen de 6 en de 9 jaar betaalt het ziekenfonds een vroege orthodontische behandeling terug. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij overbeet, kruisbeet, dwangbeet, en asymmetrische gelaatsgroei. Aan orthodontie voor kinderen en volwassen kan dus een wel prijskaartje vasthangen, maar behandelingen voor kinderen worden grotendeels terugbetaald. Zo kunnen kinderen hun toekomst glimlachend tegemoet gaan.

De mogelijkheden van vroege orthodontie bij kinderen

Aan de hand van vroege orthodontische behandeling worden eventuele latere behandelingen vereenvoudigd. De meeste orthodontische problemen bij kinderen worden opgemerkt rond de 10 à 11 jaar. Vaak wordt gedacht dat alle melktanden eerst moeten uitgevallen zijn en de nieuwe tanden volgroeid moeten zijn, alvorens orthodontie bij kinderen toegepast kan worden. Dat terwijl het  juist interessant kan zijn om vroeger met een behandeling te starten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ruimtegebrek. Ook bij fel naar voor staande tanden kan vroege orthodontie aan te raden zijn omdat deze tanden vatbaarder zijn voor verlies of breuk. Uitneembare apparatuur kan verhinderen dat deze vooruitstekende tanden zouden afbreken bij vallen. Bij orthodontie bij kinderen is voornamelijk een goede opvolging van belang. Het kind moet namelijk de nodige medewerking verlenen om de behandeling te doen slagen.

De soorten beugels bij orthodontie bij kinderen

Voor orthodontie bij kinderen kunnen verschillende soorten beugels gebruikt worden. Zo kan er gekozen worden voor uitneembare beugels uit zachte of harde kunsthars. Maar ook voor vaste beugels met blokjes aan de  buitenzijde van de tanden, en voor buitenbeugels die met een band rond de nek of hoofd gedragen worden. Aan de hand van een specifiek beugeltje of plaatshouder kan voldoende ruimte open gehouden worden voor nog komende tanden. Tijdens het sporten kan het aan te raden zijn om een mondbeschermer te dragen. Het bespelen van blaasinstrumenten kan ook nog met beugel, maar kan wel wat extra moeite vragen. Gedurende het hele leven kunnen tanden bewegen, al zwakt de mate wel wat af na de 20 jaar. Toch blijft het dragen van retainers belangrijk zoals door de tandarts bepaald werd.

Hoeveel kost een beugel voor kinderen? 

Natuurlijk wil je voor een ingreep bij de orthodont weten hoeveel een beugel kost. Dit hangt af van onder andere de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur en de moeilijkheidsgraad van de behandeling. Gemiddeld kost een beugel 2500 euro. Indien je meer wilt weten over hoeveel een beugel kost, kan je ons steeds contacteren op het nummer 0495 87 37 37.