Veelgestelde vragen over orthodontie

Er zijn verschillende soorten beugels die gebruikt worden bij Orthodontie Diksmuide, die elk een specifiek effect op het gebit hebben. Meest gebruikt is de blokjesbeugel, ook wel de vaste beugel of de slotjesbeugel genoemd. Meestal worden ze boven en onder gedragen, maar één van de twee kan ook. Meestal zijn de blokjes metaalkleurig, maar tegenwoordig vind je ze ook in wit, doorzichtig en verschillende kleuren.

Er zijn ook verschillende soorten uitneembare beugels waaronder de blokbeugel of activator. Een beugel voor volwassenen is meestal een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee in alle richtingen kunnen bewogen worden. Dat is anders dan bij een uitneembare beugel. 

Behandelingen bij Orthodontie Diksmuide duren gemiddeld twee tot drie jaar om mooie rechte tanden te verkrijgen. De duur van een behandeling hangt natuurlijk af van de ernst van het probleem. Verder kan een behandeling uitlopen als bijvoorbeeld de groei anders verloopt dan verwacht, de tandwisseling trager plaatsvindt of als jouw medewerking onvoldoende is. Het is daarom belangrijk dat de instructies van de tandarts nauwkeurig opgevolgd worden bij het dragen van een beugel. Normaal komen de geschatte behandelingsduur en de werkelijke duur goed overeen. 

Je kan op verschillende momenten kiezen voor orthodontie. 

- Op eigen intiatief: als je twijfelt of je kind een beugel nodig zal hebben, neem contact op met de praktijk zelfs al denk je dat je kind te jong is. Vroegtijdige orthodontische behandelingen gebeuren meestal rond de leeftijd van 8 jaar.

We adviseren elk kind om tijdens het (voor)laatste jaar van het lager onderwijs een bezoek te brengen bij een tandarts met ervaring in de orthodontie.

-  Als je tandarts je verwijst naar een specialist in orthodontie behandelingen

De eerste dagen kan je last ondervinden bij het dragen van een nieuwe beugel. De tanden kunnen dan een gespannen gevoel geven, zeker tijdens het eten. De reactie hangt ook af van de ernst van de scheefstand van de tanden. Meestal verdwijnt de pijn binnen een week. Telkens de tandarts de beugel bijstelt, kunnen de tanden weer enkele dagen gevoelig zijn. Dat is meestal minder dan bij het plaatsen van de beugel. 

De blokjes van een blokjesbeugel of slotjesbeugel zijn niet schadelijk voor tanden op voorwaarde dat je goed poetst. 

Indien niet, kunnen vlekjes, gaatjes of andere beschadigingen aan het glazuur ontstaan en kan het tandvlees lokaal wat terugtrekken. Wanneer je tandvlees bloedt bij het poetsen, is dat een teken dat je tandvlees ontstoken is. De enige oplossing is dan beter en langer poetsen. Geen enkel mondspoelmiddel of tandpasta kan dit vervangen. 

Als je je tanden niet poetst, krijg je sowieso schade aan je tanden. Als je slecht poetst met een beugel krijg je witte vlekjes rond de blokjes, niet onder de blokjes. Maar het is dus niet de slotjesbeugel die je tanden kan beschadigen, wel het gebrek aan mondhygiëne.

 

Vermijd zoet en hard voedsel dat de apparatuur kan beschadigen of de tanden kan aantasten. Denk hierbij aan hard of kleverig snoep, zuren en frisdranken. Wees voorzichtig met bijvoorbeeld stokbrood en hard fruit. Die kan je beter eerst in stukjes snijden. Ook ribbetjes op de BBQ zijn gevaarlijk voor de beugel.

Een lichaam is levenslang in beweging, zo ook een gebit. Je mond is dus ook onderhevig aan veranderingen en verouderingen. Het is belangrijk om het bereikte resultaat zo goed mogelijk te stabiliseren met retentieapparatuur. De verschillende soorten beugels hebben elk hun kenmerken. De uitneembare nachtbeugel vereist discipline, de vaste versie (retentiedraadje) regelmatige controle. 

Tijdens de zogenaamde retentieperiode zullen dus enkele afspraken ter controle bij de ervaren tandarts in de orthodontie nodig zijn. Ook om de ontwikkeling van de verstandkiezen of wijsheidstanden op te volgen. 

Contacteer Orthodontie Diksmuide

Schoolplein 1 b2
8600 Diksmuide

0495 87 37 37

info@orthodontiediksmuide.be

Afspraak maken