Behandelingsplan bij orthodontie

Orthodontie Diksmuide

Eerste consultatie bij orthodontie

Tijdens het eerste bezoek bij Orthodontie Diksmuide maken we kennis. We bespreken al je wensen en verwachtingen met betrekking tot het eindresultaat van een eventuele orthodontische behandeling. We kijken of het nuttig is om al een behandeling met een beugel te starten. 

We verzamelen al je patiëntgegevens waaronder algemene en klinische gegevens, foto’s, röntgenfoto’s, gebitsafdrukken, enz. Zo kan een nauwkeurige analyse uitgevoerd en een behandelingsplan opgesteld worden.

 

Orthodontie kinderen       Beugel volwassenen         
Slotjesbeugel                       Blokjesbeugel       

Afdruk

Wat indien we een behandeling starten?

Indien we de behandeling starten worden er afdrukken genomen en RX-opnames gemaakt.

Afdruk
Luc Deknudt

Tweede consultatie bij orthodontie

Na een uitgebreide analyse van onze gespecialiseerde tandarts, stellen we bij Orthodontie Diksmuide een behandelingsplan op. Meestal kiezen we voor een vaste beugel door middel van blokjes, soms starten we met een uitneembare beugel.  We stellen het plan voor en bespreken het met jou en je ouders. We schatten in hoelang de behandeling met een beugel zal duren, en we bezorgen je een exacte kostenraming. Vragen kan je altijd stellen!

Je krijgt ook een formulier “Aanvraag voor terugbetaling van een Orthodontische Behandeling” mee, dat je moet indienen bij de mutualiteit. De aanvraag voor terugbetaling moet je er indienen vóór je 15de verjaardag.

analyse

Op welke basis wordt de analyse gedaan?

Om een juiste kostenraming te kunnen geven, maken we gebruik van een cefalometrische analyse. Deze kijkt naar de onderlinge verhoudingen tussen verschillende anatomische structuren van de schedel.

Luc Deknudt

De behandeling in orthodontie

De behandelingsduur bij Orthodontie Diksmuide hangt af van de te corrigeren afwijking. Meestal duurt een behandeling tussen 24 en 30 maanden. De controleconsultaties zijn bij een gemiddelde orthodontische behandeling om de vier tot zes weken. Tijdens deze afspraken bij de tandarts wordt je beugel gecontroleerd en bijgesteld waar nodig.

Als patiënt krijg je instructies mee die je goed dient op te volgen als je een mooi resultaat wil bereiken met verschillende soorten beugels. Mondhygiëne is hierbij heel belangrijk. Poets je tanden en beugel dus minstens 2 x per dag op de juiste manier!

Is er een maximumleeftijd voor een beugel? 

Er is geen maximumleeftijd voor een beugel. De verschillende soorten beugels zijn op verschillende leeftijden mogelijk, ongeacht of het om een slotjesbeugel of blokjesbeugel, een nachtbeugel of blokbeugel, een onzichtbare beugel of doorzichtige beugel gaat. Het is wel belangrijk dat het bot, het tandvlees, de tanden en de kiezen in goede gezondheid zijn voordat we aan de behandeling beginnen.

Retentiefase

Na de actieve behandeling volgt een retentiefase om de tanden op hun gecorrigeerde plaats te houden, en mooie rechte tanden te kunnen behouden.

Als je de retentieapparatuur niet correct draagt, zal het bekomen resultaat deels verloren gaan!

Luc Deknudt

Hoe bereiken we samen een goed resultaat?

Voor het succes van een behandeling met een beugel is niet alleen de inspanning van de tandarts met ervaring in de orthodontie van belang. Jouw medewerking én die van je ouders is misschien wel het allerbelangrijkst. Kies dus enkel voor een beugel met de nodige overtuiging en toewijding! 

Hoe maak je de beugelbehandeling tot een succes?

Volg goed de instructies op die je krijgt voor het dragen van de beugel en de onderdelen zoals elastiekjes. De voorgeschreven tijdsduur is cruciaal voor het succes van de behandeling.

Zorg voor een heel goede mondhygiëne. Poets je tanden en kiezen dus minstens 2 x per dag op de juiste manier en met fluoridetandpasta. 

Kom afspraken stipt na. Als de afspraken tijdens de schooluren vallen krijg je een speciaal afwezigheidsbriefje van onze tandarts. Dien het tijdig in op school.

Vermijd zoet en hard voedsel dat de apparatuur kan beschadigen of de tanden kan aantasten. Denk hierbij aan hard of kleverig snoep, zuren en frisdranken. Stokbrood en hard fruit kan je beter eerst in stukjes snijden. Ook ribbetjes op de BBQ zijn gevaarlijk voor de beugel.

Ga zorgvuldig om met je beugel, zodat hij niet beschadigd raakt. 

Neem contact op met Orthodontie Diksmuide als de beugel stuk gaat, ook wanneer je binnenkort al een afspraak op de praktijk hebt.

Contacteer Orthodontie Diksmuide

Schoolplein 1 b2
8600 Diksmuide

0495 87 37 37

info@orthodontiediksmuide.be

Afspraak maken