Apparatuur bij orthodontie

Orthodontie Diksmuide

Uitneembare apparatuur in orthodontie

De blokbeugel 

De blokbeugel of activator genoemd is een uitneembare beugel. Het is een blok uit kunststof met metalen draadjes die los in de mond zit. Hij wordt gebruikt als de onderkaak te ver naar achter staat bij een te grote voorbeet. De tandarts met passie voor orthodontie wil zo de groei van de bovenkaak remmen en de groei van de onderkaak stimuleren met behulp van een activator. Hierdoor gaan de kaken beter op elkaar passen.

Een blokbeugel werkt alleen tijdens de groeispurt. Na de puberteit is het niet meer mogelijk om de stand van de kaken met een beugel te veranderen. Een blokbeugel wordt minimum 16u/dag gedragen. Enkel tijdens het eten, tanden poetsen en sporten moet hij niet gedragen worden. Er zijn verschillende blokbeugels op de markt. Onze ervaren tandarts met jaren ervaring in de orthodontie kiest welke hem best lijkt. Bij Orthodontie Diksmuide Luc Deknudt wordt meestal gekozen voor een bionator.

Hoe werkt een blokbeugel? 

 

Afdruk

Eenvoudige uitneembare apparaatjes

Deze apparaatjes bestaan uit een plastiek plaatje waarin veertjes en schroefjes ingebouwd zijn. Soms zit er ook een draadje aan dat voor de tanden doorloopt. Deze beugeltjes worden soms gebruikt bij:

  • een vroegtijdige orthodontische behandeling rond de leeftijd van 8 jaar 
  • een omgekeerde voorbeet, waarbij de bovenste snijtanden achter de onderste snijtanden staan 
Afdruk
Luc Deknudt

Vaste apparatuur in orthodontie

Quad Helix

De quad helix werkt als een soort veer: langzaam worden de kiezen opzij geduwd zodat er meer ruimte in de mond ontstaat.


Blokjes of brackets 

Er bestaan verschillende soorten blokjesbeugels of slotjesbeugels die gebruikt worden bij Orthodontie Diksmuide. De meest voorkomende zijn: 
  • Traditionele metalen blokjes met elastiekjes, wel of niet gekleurd.

  • Ceramische of witte blokjes, met onopvallende elastiekjes.
    Doordat ze minder zichtbaar zijn, worden ze eerder gevraagd door volwassenen.

  • Self ligating brackets: metalen of witte blokjes zonder elastiekjes.  

  • Linguale brackets: de blokjes zitten vast aan de binnenkant van de tanden. Dat is een eerder duurdere behandeling.


Luc Deknudt

Retentieapparatuur in orthodontie

De beugel mag verwijderd worden als je tanden mooi in de rij staan en een goede beet bereikt is. Wanneer dat mooie resultaat echter niet onderhouden wordt, duurt het echter amper een tweetal jaar tot je tanden zich terug bewegen naar hun vroegere positie. Tanden blijven namelijk je hele leven lang in beweging.

Om het mooie verkregen resultaat van de orthodontische behandeling zo goed mogelijk te behouden, dien je nadien retentieapparatuur te dragen. Ook hier helpt Orthodontie Diksmuide Luc Deknudt je graag mee verder. 

Soorten retentieapparatuur:

Uitneembare retentieapparatuur

Een doorzichtig, op maat gemaakt hoesje dat je elke nacht over je tanden schuift.

Vaste retentieapparatuur : een kleefdraadje

Een  dun draadje wordt achter de voorste tanden in de onder- en boventandenboog gekleefd. In de bovenkaak is dit echter niet altijd mogelijk. 

Luc Deknudt

Facings

Kleine onregelmatigheden in het gebit zoals een spleetje tussen de tanden of licht scheefstaande tanden, kunnen ook gecorrigeerd worden door middel van facings in plaats van door verschillende soorten beugels. Dat zijn dunne porseleinen schildjes die blijvend vooraan op de tanden worden gekleefd om zo mooie rechte tanden te krijgen. Een mooie facing is nauwelijks van echt te onderscheiden en voelt aan als je eigen tand. Bij Orthodontie Diksmuide Luc Deknudt werken wij hiervoor samen met de professionele leverancier Prosmile die kwalitatieve veneers aanlevert. 

Contacteer Orthodontie Diksmuide

Schoolplein 1 b2
8600 Diksmuide

0495 87 37 37

info@orthodontiediksmuide.be

Afspraak maken