Een beugel voor volwassenen geeft een mooi resultaat

De populariteit van een beugel voor volwassenen neemt steeds verder toe en de drempel om als volwassene te kiezen voor een orthodontische behandeling wordt steeds lager. Dit mede door de verschillende mogelijkheden die rekening houden met het esthetische aspect. Wij geven een overzicht van de mogelijkheden voor orthodontie bij volwassenen.

 Een beugel voor volwassenen naar keuze

Wie kiest voor een beugel voor volwassenen heeft veel keuzemogelijkheden. Bij een beugel voor volwassenen wordt extra aandacht geschonken aan het dragen van een esthetisch mooie beugel. Zo bestaan er reeds verschillende modellen die minder zichtbaar zijn. Daarnaast wordt bij volwassen nooit een buitenboordbeugel gebruikt. Zowel om esthetische redenen als wegens het feit dat de stand van de kaak bij volwassenen niet meer kan beïnvloed worden.

Een slotjesbeugel als beugel voor volwassenen

Bij volwassenen wordt meestal gekozen voor een vaste beugel omdat tanden en kiezen op deze manier meest bewogen kunnen worden. Zo kunnen ook de beste resultaten gehaald worden. Bij een beugel voor volwassenen wordt extra rekening gehouden met het esthetische aspect. De blokjes worden steeds kleiner en de slotjes gaan steeds minder opvallen. Daarnaast kunnen de metalenblokjes bij een vaste blokjesbeugel vervangen worden door doorzichtige of witte slotjes, en kunnen de metalen draadjes vervangen worden door witte draadjes van kunststof. En door het gebruik van slotjes met een clipsluiting worden zelfs ook elastiekjes overbodig. Zeker bij een beugel voor volwassenen zijn deze opties van belang aangezien zij graag kiezen voor een neutrale beugel.

Een linguale beugel als beugel voor volwassenen

Een populaire beugel voor volwassenen is de linguale beugel. Bij een linguale beugel staan de slotjes aan de binnenkant van het gebit. De linguale beugel vraagt wel een gecompliceerdere techniek en meer tijd waardoor de kosten ook wel hoger uitvallen dan voor een gewone slotjesbeugel.

Een doorzichtige beugel als beugel voor volwassenen

Maar ook de doorzichtige kunststofbeugel kan een optie zijn als beugel voor volwassenen en kent een toenemende populariteit. Bij een doorzichtige beugel wordt een doorzichtig bitje over de tanden geschoven. Met behulp van een scan worden zo verschillende doorzichtige hoesjes gemaakt die over de tanden passen. Wanneer een hoesje de tanden voldoende heeft geduwd, wordt het volgende hoesje over de tanden geschoven. Dit proces wordt net zo lang herhaald tot het gewenste resultaat bereikt is. De hoesjes zijn zo goed als onzichtbaar, en uitneembaar voor het eten en het poetsen van de tanden. De behandeling vraagt echter wel veel tijd en is eerder doeltreffend bij hele lichte afwijkingen.

Facings als alternatief voor een beugel voor volwassenen

Volwassenen opteren ook soms wel voor facings waarbij porseleinen schildjes over de tanden gekleefd worden. Zo kunnen snel lichte esthetische correcties aangebracht worden zonder de nood aan een beugel voor volwassenen. Een gespecialiseerde tandarts helpt bij het maken van de juiste keuze.