Blokjesbeugel laten zetten

Een blokjesbeugel is een orthodontische behandeling voor het corrigeren van tanden en kaken. Het is een soort beugel die bestaat uit metalen brackets die op de tanden worden geplakt en die door middel van draden met elkaar verbonden zijn. Deze draden worden vervolgens aangepast om de tanden in de juiste positie te duwen.

Een beugel met blokjes wordt meestal gebruikt bij patiënten met tandheelkundige problemen, zoals overbeet, onderbeet of scheve tanden. Het kan ook worden gebruikt om ruimte te creëren voor tanden die niet goed zijn doorgekomen of om de kaken te corrigeren.

De behandeling met een blokjes beugel kan lang duren, afhankelijk van de ernst van de tandheelkundige problemen. Patiënten moeten de beugel dragen gedurende meerdere maanden tot enkele jaren en moeten regelmatig terugkomen voor controles en aanpassingen.

Voor- en nadelen van een blokjesbeugel

Een blokjesbeugel kan vele voordelen bieden, waaronder het corrigeren van tandheelkundige problemen, verbetering van de esthetiek van de mond en het gezicht, verbetering van de kauwfunctie en het verminderen van problemen zoals kaakpijn en hoofdpijn, en verbetering van de spraak.

Hoewel een beugel van blokjes veel voordelen kan bieden, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. In het begin kan een blokjesbeugel oncomfortabel zijn en irritatie veroorzaken in de mond. Tijdens het dragen van een blokjesbeugel moet je bepaalde voedingsmiddelen vermijden, zoals harde, plakkerige of kleverige voedingsmiddelen. Ook vereist een blokjesbeugel regelmatig onderhoud, zoals het poetsen van de beugel en het gebruik van interdentale borstels en flosdraad om de tanden schoon te houden.

Het plaatsen van de beugel

Met een slotjesbeugel worden tanden recht gezet en krijg je een mooi gebit. Andere benamingen voor de blokjes van een blokjesbeugel zijn ook wel slotjes of bracket. Door de plaatsing van afzonderlijke blokjes kan elke tand afzonderlijk slim bijgestuurd worden. Na een controle afspraak kunnen de tanden wat pijn doen. De draad duwt op de tanden zodat deze langzaam bewogen worden. Hierdoor kunnen de tanden lichtjes los komen te zitten tijdens het verschuiven.

Het kan even duren in het begin om gewend te raken aan het gevoel van het dragen van een blokjes beugel. Je mond zal behoorlijk vol voelen en je kan de eerste paar dagen last hebben van schurende slotjes tegen je wangen. Hiervoor hebben we gelukkig speciale was die je over de slotjes kunt doen, zodat ze als het ware glad zijn. Kauwen en eten zal ook wennen zijn, maar voor je het weet, voelt het al als normaal en heb je nauwelijks meer door dat je een beugel draagt.

Blokjesbeugel laten plaatsen bij Orthodontie Luc Deknudt

Je kunt jouw blokjesbeugel bij Orthodontie Luc Deknudt laten plaatsen. De prijzen voor tanden met blokjes lees je op deze pagina. Luc Deknudt is een tandarts met passie voor orthodontie en met een zeer ruime ervaring in het vak (30 jaar) die jou graag helpt aan een mooie rechte rij tanden. Maak daarom gerust een afspraak bij ons door contact op te nemen met Orthodontie Luc Deknudt in Diksmuide.