Alles wat je wil weten over een slotjesbeugel

Een slotjesbeugel voor een mooie glimlach

Met een slotjesbeugel worden tanden recht gezet en krijg je een mooi gebit. De slotjes worden ook soms blokjes of bracket genoemd. Bij het plaatsen van een slotjesbeugel worden de slotjes één voor één op de tanden gelijmd zodat elke tand afzonderlijk bijgestuurd kan worden.

Vervolgens worden de slotjes met elkaar verbonden met een veerkrachtige metalen draad. Deze zorgt er voor dat de tanden op de gewenste plaats geduwd worden. Aan de hand van gekleurde elastiekjes houden de slotjes de metalen draad vast. Een slotjesbeugel wordt continu gedragen en kan enkel door de tandarts met ervaring in orthodontie verwijderd worden. De slotjesbeugel kan gecombineerd worden met een activator en buitenboordbeugel.

Meestal worden de blokjes zowel op de tanden van de bovenkaak als de onderkaak geplaatst. Maar soms wordt de behandeling met een slotjesbeugel enkel op de bovenste of onderste tandenrij toegepast, en uitzonderlijk ook soms op slechts enkele tanden. Na een controle afspraak kunnen de tanden wat pijn doen. De draad duwt op de tanden zodat deze langzaam bewogen worden. Hierdoor kunnen de tanden lichtjes los komen te zitten tijdens het verschuiven.

Wie op zoek is naar Orthodontie in Diksmuide is bij Luc Deknudt aan het juiste adres. Je kan er terecht voor onder andere een slotjesbeugel, maar ook voor andere orthodontie bij kinderen, een beugel voor volwassenen en facings. Neem snel contact op via het nummer 0495 87 37 37 voor al uw vragen. 

Wennen aan een slotjesbeugel

Het kan even duren in het begin om gewoon te raken aan het gevoel van het dragen van een slotjesbeugel. In het begin kan wat last ervaren worden bij het kauwen. Maar na verloop van tijd zal het gevoel wennen en merk je het nog nauwelijks dat je een beugel draagt. Eventuele andere klachten door het dragen van een beugel verdwijnen ook terug wanneer de beugel verwijderd wordt.

Waar op letten met een slotjesbeugel

Een gebit met slotjesbeugel vraagt ook heel wat onderhoud.  Bij het dragen van een beugel is het extra van belang dat de tanden en de beugel mooi worden schoongemaakt. De tanden dienen drie maal per dag gepoetst worden zoals geleerd, en na elke maaltijd. Spoel je tanden ’s avonds met een mondspoelmiddel. Daarnaast wordt suiker zoals frisdrank best zoveel mogelijk vermeden want deze zijn niet goed voor het tandglazuur. Het is ook best om na het eten van zoet en zuur nog heel even te wachten met het poetsen van de tanden. Deze kunnen namelijk aangetast worden door het zuur en het glazuur kan tijdens het poetsen dan wegslijten. Ook bijten op harde dingen wordt best vermeden zodat de slotjes niet verbuigen of loskomen.

Verschillende soorten slotjesbeugels

Er bestaan ook reeds slotjes of blokjes waarbij geen elastiekjes meer gebruikt hoeven te worden. Dat maakt ze eenvoudiger in onderhoud. Blokjes bestaan in verschillende maten afhankelijk van de tanden. Er bestaan zowel slotjesbeugels met metalen slotjes als keramische slotjes. De metalen slotjes zijn kleiner, breken niet, worden met een klepje in het slotje gehouden, en zijn eenvoudig om te onderhouden en te verwijderen. De keramische slotjes zijn groter, zijn wit of doorzichtig, kunnen verkleuren, worden met elastiekjes vastgehouden, en zijn moeilijker te onderhouden en verwijderen. Een beugel met keramische slotjes wordt ook soms een witte of doorzichtige beugel genoemd, omdat de slotjes veel minder zichtbaar zijn.

Een slotjesbeugel voor elke leeftijd

Men kan kiezen voor een slotjesbeugel om tandproblemen recht te zetten of om verdere tandproblemen te voorkomen. Het dragen van een slotjesbeugel is op verschillende leeftijden mogelijk. Dat kan zowel als kind bij het krijgen van de volwassen tanden, als tiener bij het vormen van de volwassen tanden, als jongvolwassene bij het krijgen van de verstandskiezen, als volwassene bij een aanpassing aan het volgroeide gebit.

Bij een probleem met een slotjesbeugel helpt de ervaren tandarts

Scherpere delen van de beugel kunnen behandeld worden met een bolletje was. Wanneer een slotje zou lossen, dient het meteen terug vast gezet te worden zodat de behandeling geen vertraging zou oplopen. Bij het loskomen van een slotje of verbuigen van een draadje, gaat men best meteen terug naar de tandarts met passie voor orthodontie voor het oplossen van dit probleem. Wanneer de behandeling beëindigd is, wordt de slotjesbeugel verwijderd.