Facings voor een instant mooi gebit

Facings bieden een snelle oplossing voor mooie tanden

Scheve of verkleurde tanden zorgen voor een onverzorgd voorkomen. Facings kunnen hierbij een oplossing bieden. Ze worden gebruikt om kleine afwijkingen te maskeren, zoals het wegwerken van kleine spleetjes, verkleuring, oneffenheden, scheefstand, afgebroken hoekjes of een glazuurstoornis. Facings kunnen zowel de vorm als de kleur van tanden veranderen. En zelfs de stand van de tanden kan aangepast worden met composiet facings. De vorm, kleur en stand worden dan vooraf besproken en bepaald. Door het plaatsen van facings ziet een gebit er voor verschillende jaren terug gaaf en in balans uit.

Alternatieven van facings bij ernstige afwijkingen

Niet alle tanden komen in aanmerking voor facings. Hiervoor wordt eerst de tandenstatus bekeken. Wanneer echter te veel restauratie aan de tanden nodig is, wordt gebruik gemaakt van kronen. Ook als de tanden te klein blijken voor het plaatsen van facings, wordt gekozen voor een keramische kroon. En bij ernstige scheefstand van de tanden zullen correcties moeten gebeuren aan de hand van een beugel.

Facings of veneers voor natuurlijke uitstraling

Facings zijn uiterst dunne schildjes of kapjes die over de tanden geschoven worden, doorgaans aan de voorzijde van de tand. Wegens hun textuur zorgen ze voor een heel natuurlijke uitstraling, en voelen ze perfect aan als een eigen tand. Alvorens ze geplaatst worden, vindt een esthetische analyse van het gebit en een tandheelkundig onderzoek plaats om de staat van het gebit te controleren. Aan de hand van deze resultaten wordt bepaald welke materialen best gebruikt kunnen worden. Het plaatsen van gaat snel en pijnloos. Het vulmateriaal wordt op de tand gekleefd. Facings vragen geen speciaal onderhoud, maar zijn wel gevoelig voor sommige producten zoals zuurtjes, en voor sommige harde structuren zoals een pen. Ze kunnen gemaakt worden uit composiet of porselein. Ze kunnen ook gecombineerd worden met een bleekbehandeling zodat de tanden witter lijken. Beschadigde facings kunnen altijd vervangen worden.

De eenvoudige plaatsing van facings

Bij het plaatsen van facings wordt eerst de kleur bepaald. Daarna wordt een heel dun laagje van het tandglazuur afgeslepen om ruimte te maken voor de facing zonder dat de tand verdikt. Het slijpen van het tandglazuur is meestal iets meer bij facings uit porselein omdat deze een minimale dikte van een halve millimeter hebben. Vervolgens wordt de facing aan de tand gekleefd. Bij een composiet facing wordt deze in vorm gebracht en vervolgens wordt met een blauw licht het plastiek hard gemaakt. Bij een porselein facing wordt deze in het labo in de juiste vorm gemaakt. Daarna wordt de facing bijgeslepen en gepolijst. Na de plaatsing kan het kleur nog aangepast worden bij composiete facings, maar niet bij porseleinen facings.

Facings uit porselein

Porselein zorgt voor de meest natuurlijke uitstraling, verkleurt niet, en gaat 5 keer langer mee dan composiet of plastiek. Het plaatsen van facings uit porselein vraagt meerdere bezoeken. Bij facings uit porselein wordt eerst een dun laagje van het bestaande tandglazuur afgeslepen, en worden voorlopige facings geplaatst. Het afslijpen helpt bij het zorgen voor een natuurgetrouw resultaat en wordt beperkt tot het minimum zodat de facings zich ook eenvoudig kunnen hechten aan het glazuur. Na het maken van een tandafdruk, worden de facings op maat gemaakt in een tandtechnisch labo. Hierbij wordt rekening gehouden met de bestaande kleur, vorm en grootte van de tanden. Vervolgens worden de nieuwe facings geplaatst. In originele aanschafprijs zijn ze uit porselein duurder dan die uit composiet, maar wegens een intensiever onderhoud kunnen deze uit composiet op lange termijn duurder zijn. Porseleinen facings kennen namelijk een grotere duurzaamheid.

Facings uit composiet

Facings uit composiet bestaan uit een mengsel van kunststof en glasvezel waarmee ook witte vulling gemaakt wordt. Facings uit composiet worden op 1 dag gemaakt, terwijl facings uit porselein verschillende dagen op zich kunnen laten wachten. Facings uit composiet zijn goedkoper en er wordt minder aan de tand geslepen bij het plaatsen. Echter kunnen ze sneller dof worden, verkleuren, en andere schade oplopen. Bij het plaatsen van composiet facings zijn de kleuren monotoon en minder natuurlijk. Facings uit composiet kunnen bovendien veranderen van kleur door bijvoorbeeld vaak in contact te komen met producten als curry, thee, koffie of rode wijn. Ook roken is heel schadelijk. Tijdens het onderhoud worden composiet facings gepolijst om zo hun glans terug te krijgen.

Wie op zoek is naar Orthodontie in Diksmuide is bij Luc Deknudt aan het juiste adres. Je kan er terecht voor facings, maar ook voor orthodontie bij kinderen, een beugel voor volwassenen en een slotjesbeugel. Neem snel contact op met Orthodontie Diksmuide voor al uw vragen.