Facings voor een instant mooi gebit

Facings bieden een snelle oplossing voor mooie tanden

Scheve of verkleurde tanden zorgen voor een onverzorgd voorkomen. Facings of veneers kunnen hierbij een oplossing bieden. Ze worden gebruikt om kleine afwijkingen te maskeren, zoals het wegwerken van kleine spleetjes, verkleuring, oneffenheden, scheefstand, afgebroken hoekjes of een glazuurstoornis. Facings kunnen zowel de vorm als de kleur van tanden veranderen. En zelfs de stand van de tanden kan aangepast worden met facings. De vorm, kleur en stand worden dan vooraf besproken en bepaald. Door het plaatsen van facings ziet een gebit er voor verschillende jaren terug gaaf en in balans uit. Interesse? Neem dan contact op voor een afspraak of meer informatie. U kan ons bereiken via het nummer 0495 87 37 37.

Facings of veneers voor natuurlijke uitstraling

Facings zijn uiterst dunne schildjes of kapjes die over de tanden geschoven worden, doorgaans aan de voorzijde van de tand. Wegens hun textuur zorgen ze voor een heel natuurlijke uitstraling, en voelen ze perfect aan als een eigen tand. Alvorens ze geplaatst worden, vindt een esthetische analyse van het gebit en een tandheelkundig onderzoek plaats om de staat van het gebit te controleren. Aan de hand van deze resultaten wordt bepaald welke materialen best gebruikt kunnen worden. Het plaatsen ervan gaat snel en pijnloos. Het vulmateriaal wordt op de tand gekleefd. Facings vragen geen speciaal onderhoud, maar zijn wel gevoelig voor sommige producten zoals zuurtjes, en voor sommige harde structuren zoals een pen. Wij werken met facings die gemaakt worden uit porselein. Ze kunnen ook gecombineerd worden met een bleekbehandeling zodat de tanden witter lijken. Beschadigde facings kunnen altijd vervangen worden.

Facings voor witte tanden

Witte tanden zorgen voor een stralende glimlach. Witte tanden zijn dan ook heel gewild. Er bestaan verschillende methodes om tanden bleker te maken. Tanden kunnen bleker gemaakt worden door middel van een bleekmethode vanaf het binnenste van de tand of van buitenaf op de tand door gebruik te maken van bleekingsgels. Maar ook door het plaatsen van facings kan tanden snel en duurzaam wit gemaakt worden.

Facings voor het dichten van een diasteem

Een diasteem tussen de tanden wordt in de volksmond ook een spleetje de tanden genoemd en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om een genetische bepaling, maar ook door knarsetanden tijdens de slaap. Door het knarsetanden worden tanden onder druk gezet en uit elkaar geduwd. Daarnaast is ook het naar buiten drukken van de tong tijdens het eten een mogelijke oorzaak. Hierdoor wordt te veel druk gelegd op de voortanden waardoor de tanden opnieuw uit elkaar kunnen geduwd worden.

Een spleetje tussen de tanden kan op verschillende manieren weggewerkt worden. Dat kan aan de hand van een behandeling met een orthodontische beugel. Zo worden de tanden langzaam maar zeker op de juiste plaats geduwt. Een andere oplossing is het plaatsen van facings. Deze kleine schildjes worden op de tanden geplakt en kunnen kleine imperfecties wegwerken.

Wanneer een spleetje tussen de tanden met facings verholpen wordt, wordt dit eigenlijk eenvoudig gecamoufleerd. Dat kan door op beide tanden een facing te kleven, of door een facing te kleven tussen de twee tanden om de ruimte te overbruggen. Met facings wordt een spleetje tussen de tanden dus snel en eenvoudig gedicht.

De eenvoudige plaatsing van facings

Bij het plaatsen van facings wordt eerst de kleur bepaald. Daarna wordt een heel dun laagje van het tandglazuur afgeslepen om ruimte te maken voor de facing zonder dat de tand verdikt. Vervolgens wordt de facing aan de tand gekleefd. Bij een porselein facing wordt deze in het labo in de juiste vorm gemaakt. Daarna wordt de facing bijgeslepen en gepolijst. 

Porseleinen facings

Porselein zorgt voor de meest natuurlijke uitstraling, verkleurt niet, en gaat 5 keer langer mee dan composiet of plastiek. Het plaatsen van facings uit porselein vraagt meerdere bezoeken. Bij facings uit porselein wordt eerst een dun laagje van het bestaande tandglazuur afgeslepen, en worden voorlopige facings geplaatst. Het afslijpen helpt bij het zorgen voor een natuurgetrouw resultaat en wordt beperkt tot het minimum zodat de facings zich ook eenvoudig kunnen hechten aan het glazuur. Na het maken van een tandafdruk, worden de facings op maat gemaakt in een tandtechnisch labo. Hierbij wordt rekening gehouden met de bestaande kleur, vorm en grootte van de tanden. Vervolgens worden de nieuwe facings geplaatst. In originele aanschafprijs zijn ze uit porselein duurder dan die uit composiet, maar wegens een intensiever onderhoud kunnen deze uit composiet op lange termijn duurder zijn. Porseleinen facings kennen namelijk een grotere duurzaamheid.

Alternatieven van facings bij ernstige afwijkingen

Niet alle tanden komen in aanmerking voor facings. Hiervoor wordt eerst de tandenstatus bekeken. Wanneer echter te veel restauratie aan de tanden nodig is, wordt gebruik gemaakt van kronen. Ook als de tanden te klein blijken voor het plaatsen van facings, wordt gekozen voor een keramische kroon. En bij ernstige scheefstand van de tanden zullen correcties moeten gebeuren aan de hand van een beugel.

Neem contact op voor meer informatie over facings

Wie op zoek is naar Orthodontie in Diksmuide is bij Luc Deknudt aan het juiste adres. Je kan er terecht voor porseleinen facings, maar ook voor orthodontie bij kinderen, een beugel voor volwassenen en een slotjesbeugel. Neem snel contact op met Orthodontie Diksmuide voor al uw vragen.